Zelfliefde challenge

5 dagen ondergedompeld in de kracht van liefde

Spiritual

Intuition

Van jezelf houden betekent dat je jezelf accepteert met al je goede en minder goede kanten. Dat is niet altijd even eenvoudig, omdat we onszelf allerlei patronen hebben aangeleerd en overtuigingen hebben die ons helpen te overleven.

Wanneer je zelfliefde ontwikkelt, stap je uit die overlevingsstand en zul je je gezonder, gelukkiger, lichter en vrijer voelen.

Iedereen weet wel wat het betekent als je onvoorwaardelijk van iemand houdt. Je kinderen, je partner, je ouders of zelfs je huisdier kunnen dat soms overweldigende gevoel bij je oproepen: dat gevoel van liefde en dankbaarheid. Onvoorwaardelijke liefde is liefde die stand houdt, ook wanneer er momenten van irritatie, boosheid of bijvoorbeeld verdriet zijn. Er is sprake van acceptatie, terwijl liefde er altijd is.

Om liefde onvoorwaardelijk te laten zijn, mag je vooral ook van jezelf houden. En dat is nu juist iets wat bij lang niet iedereen vanzelfsprekend is. We leven nu eenmaal in een maatschappij die hoge eisen stelt aan hoe we ons gedragen, wie we zouden moeten zijn en wat we allemaal zouden moeten kunnen.

Daarbij gaan we ons onbewust (en ongewenst!) aan onszelf voorbij; we verliezen de verbinding met wie we werkelijk zijn in essentie en richten onze liefde alleen op de buitenwereld. Wanneer je echter allereerst van jezelf houdt, wordt jouw liefde voor alles en iedereen pas écht onvoorwaardelijk.

Onvoorwaardelijk houdt in dat je geen eisen of voorwaarden stelt, geen verwachtingen hebt en daarmee ook geen oordelen. Stel je eens voor hoe eenvoudig het dan kan zijn om lief te hebben! Zonder dat je ergens iets van hoeft te vinden, alles laten zijn zoals het is. En als je dan liefde voelt, is die liefde onvoorwaardelijk. Dat klinkt misschien heel makkelijk, maar dat is het niet altijd.

Want voorwaarden en verwachtingen ontstaan al in je vroege kindertijd en je draagt ze gedurende je ontwikkeling als mens allemaal met je mee. Zo ontwikkelen ze zich gaandeweg tot overtuigingen en patronen die het je ogenschijnlijk makkelijker maken om je staande te houden, oftewel: te overleven.

Leer jezelf kennen! Ga op onderzoek uit in jezelf, sta open voor alle herinneringen, pijn en ervaringen die je gedurende je ontwikkeling in jezelf hebt opgeslagen.

Makkelijk? Nee, zeker niet. Maar als je écht wilt leren onvoorwaardelijk van jezelf te houden, is het wel noodzakelijk. Je kunt eenvoudigweg niets accepteren als je niet erkent dat het er is. Wees daarbij vooral mild naar jezelf. Je hoeft jezelf niets te verwijten, je hoeft jezelf niet te veroordelen en je mag gewoon aanschouwen wat er in jou leeft. 

Zelfliefde ontwikkelen betekent niet dat je jezelf moet verbeteren, want je bent al helemaal goed zoals je bent. Wees je daar bewust van.

Wanneer jij in staat bent om er te erkennen en accepteren dat ook jij donkere kanten hebt, zal zelfliefde gaan groeien. Hoe minder jij jezelf veroordeelt, hoe voelbaarder die zelfliefde wordt. Het uit zich in dankbaarheid, in lichtheid en in een gevoel van VRIJ kunnen zijn. Het uit zich ook in moed en het tonen van kwetsbaarheid.

Angst, pijn en verdriet mogen er zijn, want zelfliefde overheerst

Dit is wat je krijgt...