Top 5: EGO signaalwoorden
- Ik moet
- Ja, maar
- Even, snel, druk
- Eigenlijk
- Waarom? Hoezo? Nou en?
1. Ik moet
Soort moeten | Voorbeelden |
Je hebt dit echt nodig om te kunnen leven. | Zuurstof Slapen en plassen Eten en drinken |
Het is een collectieve overtuiging die je onbewust hebt overgenomen. Je gelooft dat het normaal is dat dit van je wordt verwacht. | Hard werken, je best doen Streven naar geluk, welzijn of materieLeren van fouten |
Het is een vastgeroeste gewoonte geworden of je bent ermee opgegroeid. | Zaterdag friet/pizza halen en je huis poetsen Met kerstmis op skivakantie gaan Elke zondag bij oma en opa op visite |
Het moeten wordt ingeprent door reclameboodschappen of gevoed door het gedrag van mensen in je omgeving. | Activiteiten op social media Trendy inrichting van je kamer/huis Bucketlist maken en realiseren |
Het is een persoonlijke norm of afspraak die je met jezelf ooit hebt gemaakt. | 3x per week naar de sportschool Altijd klaar staan voor anderen, mantelzorg Alleen dingen doen waar je zin in hebt |
Het hoort nu eenmaal bij gemaakte keuzen, ook al vind ik dat niet prettig. | Poetsen van je huis Boekhouding doen van je eigen bedrijf Vroeg opstaan als je kleine kinderen hebt |
2. Ja, maar
“Ja, maar” is een nee of een ontkenning van hetgeen daarvoor is gezegd. Vaak zijn deze mensen pessimistisch van aard. Ze benoemen eerst de risico’s, problemen en nadelen. Ze willen gelijk hebben en blijven liever in een oude situatie hangen, ook als deze niet comfortabel is.
“Ja, maar” is een manier van vastdenken en komt voor uit angst, onzekerheid, onwetendheid, gebrek aan vertrouwen.
Gebruik jij veel “ja, maar”? Besef dat deze ontkenningsmodus een negatieve impact heeft op je lichaam!
Aandachtspunten:
- Als je “ja, maar” zegt, vraag jezelf of je ook echt “nee” bedoelt of “ja, en”.
- Als je “ja, maar” zegt, vraag jezelf: wat zou ik zeggen als ik zonder angst zou zijn?
- Als je “ja, maar” zegt, vraag jezelf: wat zou ik zeggen als ik over alle benodigde middelen zou beschikken?
- Als je “ja, maar” zegt: benoem eerst alle mogelijke beren op de weg en daarna de mogelijkheden, kansen en voordelen.
3. Even, snel, druk
Herken je dit? Even dit en even dat doen en dan mag ik uitrusten. Even bellen, even boodschappen doen… Je denkt steeds aan alles wat je nog niet hebt gedaan en het werk is nooit klaar. Alles moet snel en meteen. Wie gejaagd is, komt altijd tijd te kort en leeft nooit in het hier & nu. Je leeft op automatische piloot. Ben je druk, heb je het druk, maak je je druk of ben je tig dingen tegelijkertijd bezig? Allemaal dingen die erop wijzen dat je ego het stuur van je heeft overgenomen.
Aandachtspunten:
- Werk om te leven. Hou je aan de afgesproken werktijden.
- Effectief en efficiënt omgaan met je tijd.
- Balans tussen energievreters en energiegevers!
- Maak me-time belangrijk. Ontspan!
- Hou met je planning rekening met onvoorziene gebeurtenissen.
- Durf vaker NEE te zeggen tegen anderen, zodat je JA zegt tegen jezelf.
- Vertraag! Doe het eens wat kalmer.
- Laat de gedachte los dat alles wat je ziet direct, snel en perfect moet worden gedaan.
4. Eigenlijk
Twijfeltaal! Er zit onzekerheid en tegenstelling onder. Er is iets wat je tegenhoudt. Ik kan niet, het mag niet, het hoort niet, ik weet niet hoe… Deze innerlijke weerstand legt het af tegen het vaak onbewuste voordeel van het schikken in iets dat je eigenlijk niet wilt.
“Eigenlijk heb ik een afspraak, maar ik ga vanavond met je mee.”Je zegt ja, maar je wilt niet echt. Je laat jezelf in de steek, omdat je misschien de ander niet wil teleurstellen. Dat wil zeggen: Je pleast de ander en wijst jezelf af.
“Eigenlijk vind ik het maar niks, maar ik zal me er wel bij neerleggen.”Je past jezelf aan, omdat je bijvoorbeeld de confrontatie niet wilt aangaan.Dat wil zeggen: Je laat over jezelf heen lopen en maakt jezelf onzichtbaar.
Aandachtspunten:
- Vraag door! Ontdek wat er werkelijk aan de hand is. Waar heeft de ander of jezelf écht behoefte aan?
- Vraag jezelf af wat je werkelijk tegenhoudt om voor jezelf op te komen en jezelf te positioneren vanuit je kracht, vanuit jouw waarden en normen.
- Neem en vraag tijd en ruimte om te reageren op een vraag.
5. Waarom? Hoezo? ‘Nou en?’
Je hoort aan je stem, je merkt aan je houding en je voelt ego als onrust, spanning of druk.
Aandachtspunten:
- Hoe eerder je bewust bent dat je vastzit in je ego, hoe gemakkelijker je eruit kunt stappen en je weer verbind met je hart.
- Tel tot 10, dan kun je op een neutrale manier reageren zonder dat ego de overhand neemt.
AAN DE SLAG!
Maak er een spel van om jezelf of iemand in je omgeving te betrappen op het gebruik van de signaalwoorden. Let ook op non-verbale signalen die wijzen op ego.
“Your ego is your soul’s worst enemy”
– Rusty Eric
De mooiste dingen in het leven kun je niet zien of aanraken. Ze worden gevoeld met het hart. Laat je ego los, en ga in verbinding met je hart.
Veel liefs,
Ilka